Wat zijn de alternatieven als er wachtlijsten zijn op het kinderdagverblijf?

 • 0 comments

Ouders krijgen de laatste tijd steeds meer te maken met wachtlijsten op het kinderdagverblijf. Maar wat zijn de alternatieven als de kinderopvang vol zit?

De afgelopen jaren hebben ouders meer gebruik gemaakt van opa en oma omdat de kinderopvang gewoon te duur was. Maar op langer termijn hoor je vaak dat ouders het ook belangrijk vinden dat kinderen opgevangen worden door professionals en dat kinderen meer sociale contacten hebben met leeftijdsgenootjes.

Nu de kinderopvang weer wat aantrekkelijker qua kosten wordt durven veel ouders weer een contract af te sluiten bij het kinderdagverblijf. Op dit moment is er zoveel vraag naar kinderopvang dat de meeste kinderdagverblijven en vooral in de grotere steden helemaal vol zitten op maandag, dinsdag en donderdag. Er zijn genoeg alternatieven die bij ouders minder bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een gastouder of nanny.

Gastouder

Een gastouder is een kleinschalige kinderopvang in het huis van de gastouder. De gastouder vangt maximaal 5 kindjes van 0-4 jaar op. De opvang is kleinschalige, huiselijk, flexibel, de kinderen spelen met leeftijdsgenootjes en ze krijgen persoonlijke aandacht. Alle gastouders hebben ruime ervaring, een pedagogisch diploma, een EHBO-diploma voor kinderen en een verklaring omtrent gedrag. Het uurtarief van een gastouder ligt tussen de € 5,00 en € 5,50 per uur per kind, dit is exclusief de kosten voor het bemiddelingsbureau. Zie tarieven gastouder.

Nanny

Een nanny komt bij de ouder thuis werken. Dit is een luxe vorm van opvang. De nanny komt in de ochtend binnen en zorgt de gehele dag voor de kinderen, ze verricht lichthuishoudelijk werk en kookt voor het gezin. Als de ouders weer thuis zijn dan gaat de nanny naar haar eigen huis. Het voordeel van een nanny is dat je in de ochtend niet hoeft te rennen en vliegen om naar het werk te gaan en in de avond kan je direct aan tafel schuiven omdat de nanny een heerlijke maaltijd heeft bereid. De nanny vangt alleen jouw kinderen op, ze is flexibel en geeft de kinderen persoonlijke aandacht. Veel ouders combineren een nanny met de peuterspeelzaal zodat de kinderen ook contact hebben met andere kinderen. Alle nanny’s hebben ruime ervaring, een pedagogisch diploma, een EHBO-diploma voor kinderen en een verklaring omtrent gedrag. Het uurtarief van een nanny ligt tussen de € 10,00 – € 15,00 per gezin, dit is afhankelijk van het aantal kinderen. Het uurtarief is exclusief de kosten voor het bemiddelingsbureau. Zie tarieven nanny.

Voordelen gastouder:

 1. Kleinschalige kinderopvang
 2. 1 gezicht
 3. Persoonlijke aandacht
 4. Maximaal 5 kindjes per dag
 5. Huiselijke opvang
 6. Flexibel
 7. Lage tarieven
 8. Betalen per uur
 9. Geen betaling bij vakanties

Voordelen nanny:

 1. Geen gehaast met weg brengen in de ochtend
 2. Alleen opvang voor je eigen kinderen
 3. Flexibel
 4. Persoonlijke aandacht
 5. Meer rust voor je kinderen
 6. Er worden huishoudelijke taken verricht
 7. Er wordt ’s avonds voor het gezin gekookt
 8. Betaling per uur
 9. Voordelig bij 2 of meer kinderen

Interesse in een gastouder of nanny? neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Bron: Care4Kids

 

Share Social

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *