Wat is positief opvoeden nou eigenlijk en hoe doe je dat?

  • 0 comments
Kinderopvang

Je kind positief benaderen heeft vaak een beter effect als wanneer je het negatief benaderd. Ergens weten we dat allemaal wel. Weet je, naar mij idee gaan we als ouders de mist in, wanneer we te weinig tijd hebben/ maken om er echt voor onze kinderen te willen/kunnen zijn. We zijn met teveel dingen te druk bezig om daarnaast ook nog eens de aandacht aan onze kinderen te schenken die ze nodig hebben. Herken jij dat ook?

Veranderen

Toch moeten we dit echt gaan veranderen. Onze kinderen hebben ons nodig. Een kind grootbrengen betekent niet alleen dat we voor goede fysieke voeding moeten zorgen, maar ook voor goede psychische voeding. Dit bestaat vooral uit de aandacht en begeleiding die zij van hun begeleiders, opvoeders/ouders krijgen. Als het daaraan schort kunnen de gevolgen echt desastreus zijn voor het geluk van het kind.

Toevoeging

Daarnaast zou ik nog willen toevoegen, dat het belonen van het gewenste gedrag vaak beter werkt als het straffen van ongewenst gedrag. Natuurlijk moet je iets ondernemen, als een kind zich niet goed gedraagt. Mijn ervaring hierin is, dat wanneer een kind zich ‘misdraagt’ je beter even het kind apart kunt nemen en vragen hoe het komt, dat hij iets doet wat niet mag. Misschien waren de afspraken niet duidelijk omtrent het onderwerp. Misschien uitte het kind zijn boosheid/verdriet of teleurstelling op een onacceptabele manier… Door erover te praten op een manier die bij de leeftijd past, kom je vaak verder en kun je ook meteen nieuwe afspraken maken met het kind.

 

Tip 1: Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even met wat je aan het doen bent. En geef  aandacht aan je kind. Laat duidelijk zien en merken dat je luistert. Zo geef je gerichte aandacht aan je kind.

Tip 2: Geef je kind regelmatig een knuffel of een aai over zijn/haar bol. De meeste kinderen vinden het fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden. Dat versterkt jullie band.

Tip 3: Praat met je kind over dingen die je kind interessant vindt. Vertel ook over wat je zelf die dag hebt meegemaakt.

Tip 4: Prijs je kind regelmatig en geef een compliment. Zeg precies wat je goed vindt. Bijvoorbeeld: ‛Fijn dat je meteen naar me luistert’. Je kind zal zich dan vaker zo gedragen.

Tip 5: Zorg thuis voor activiteiten die je kind leuk vindt om te doen, zodat je kind zich niet gauw gaat vervelen. Denk aan: klei, kleurplaten, blokken, bordspelletjes, computeren, voetballen, buitenspeelgoed, enzovoort. Kies wat past bij de leeftijd.

Tip 6:Leer je kind nieuwe dingen door het eerst zelf voor te doen. Bijvoorbeeld op een aardige manier met elkaar omgaan (‘zeg maar “alsjeblieft” of “dankjewel”’). Moedig je kind vervolgens aan het zelf te proberen. Geef een compliment als het lukt.

Tip 7: Stel duidelijke basisregels op zodat je kind weet hoe hij/zij zich moet gedragen. Ga er voor zitten en overleg met je kind wat de huisregels kunnen zijn. Wanneer je kind ouder wordt, kan hij/zij steeds meer meepraten. Deze regels kun je zelfs opschrijven en bijvoorbeeld in de keuken ophangen. Op deze manier kun je er altijd naar verwijzen. Vertel ook wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt.

Tip 8: Als je kind zich vervelend gedraagt, blijf dan rustig en zeg je kind duidelijk daarmee op te houden. Vertel daarna hoe hij/zij zich wél moet gedragen: ‘hou op met vechten; leuk met elkaar spelen’. Geef een compliment als je kind  luistert. Vertel wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt. Als je kind niet luistert, dan moet je ingrijpen.

Tip 9: Blijf realistisch. Je mag redelijk gedrag van een kind verwachten, maar verwacht niet dat je kind perfect is.

Tip 10: Zorg goed voor jezelf! Als jij je goed voelt, is het makkelijker om je kind te volgen. En tijd te maken om samen iets te doen.

Belangrijk

Deze laatste tip mag je niet onderschatten, want ik weet zeker dat wanneer jij als ouder niet lekker in je vel zit, dit zonder meer zijn schaduw werpt over de omgang met je kind. Daarnaast zijn kinderen ook niet van gisteren. Ze voelen aan wanneer jij uit balans bent en maken hier gebruik zo niet misbruik van, waardoor je dus al snel in een negatieve cirkel van gedrag en reactie beland. Zowel vanaf de kant van het kind als die van de ouder/begeleide/opvoeder. Dus ook mijn advies hierin is: zorg goed voor jezelf, dan kun je ook je kind de aandacht geven die het nodig heeft.

Bron: loes .nl

Share Social

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *