Bespaartip: kinderopvang in 2019

  • 0 comments
kinderopvangtoeslag 2019

Wist je dat je veel kunt besparen door je kind(eren) naar een gastouder te brengen? Of een nanny in te huren? In 2019 gaan de tarieven voor een kinderdagverblijf stijgen in verband met nieuwe wet- en regelgeving. De extra kosten die een kinderdagverblijf moet maken om hieraan te voldoen worden in veel gevallen doorberekend aan ouders. Een gastouder of nanny hoeft niet aan deze nieuwe regelgeving te voldoen, waardoor prijzen nauwelijks zullen stijgen. De belangrijkste ontwikkelingen over de nieuwe uurtarieven en kinderopvangtoeslag hebben we op een rijtje gezet:

 

Uurtarief gastouder- en nannyopvang 2019

Het maximaal uurtarief voor gastouder- en nannyopvang is vastgesteld op € 6,15 per kind (was € 5,95). De stijging is gebaseerd op de jaarlijkse indexering. Het grote voordeel van een gastouder of nanny is dat je deze per uur betaalt en niet per dag. Bij een nanny is het zelfs zo dat je een vast uurtarief betaalt ongeacht het aantal kinderen. Een nanny bepaalt zelf haar tarief. Ter indicatie: het tarief voor één kind is gemiddeld € 11,-, voor twee kinderen € 13,- en voor 3 kinderen € 15,-.

 

Uurtarief kinderopvang 2019

Het maximaal uurtarief voor een kinderdagverblijf is vastgesteld op € 8,02. Het nieuwe tarief is gebaseerd op de nieuwe brk-maatregel, Wet IKK en jaarlijkse indexering. Een van de maatregelen is dat een pedagogisch medewerker drie in plaats van vier baby’s mag opvangen. Daarnaast moet ieder kindercentrum een hbo-geschoolde pedagogisch coach inzetten. Zoals je begrijpt brengen deze maatregelen hogere personeelskosten met zich mee die o.a. worden doorberekend aan ouders.

 

Meer kinderopvangtoeslag

In 2019 investeert de overheid 248 miljoen extra in de kinderopvangtoeslag. Zowel ouders met een hoger als een lager gemiddeld inkomen ontvangen meer kinderopvangtoeslag. Of de kinderopvang daardoor goedkoper wordt is nog maar de vraag, omdat veel organisaties de kosten die voortkomen uit de nieuwe verplichte brk-maatregel en Wet IKK doorberekenen. Voor ouders die gebruik maken van een gastouder of nanny is het in elk geval goed nieuws. Zij ontvangen meer kinderopvangtoeslag, terwijl de tarieven nauwelijks zullen stijgen. De nieuwe eisen zijn immers niet relevant voor een gastouder of nanny.

 

Wil je meer weten over de tarieven voor een nanny of gastouder? Laat het me weten via info@gobcare4kids.nl of bel naar 073 690 95 66.

Share Social

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *