5 verschillen tussen een gastouder en nanny

  • 0 comments

Welke vorm van kinderopvang is het beste voor uw kind(eren)? Gaat u voor een oppas aan huis of een gastouder? Care4Kids heeft ruime ervaring met gastouders en nanny’s. Om u te helpen met het maken van de beste keuze hebben we de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

 

Verschil 1 – kinderopvang thuis of op locatie

Een gastouder verzorgt kinderopvang in haar eigen huis. Terwijl een nanny hetzelfde werk doet, maar dan bij u thuis. In Nederland zijn er wetten en regels waaraan een opvanglocatie (kinderdagverblijf of gastouder) moet voldoen. Een nanny is voor de wet kinderopvang een gastouder en dient ook aan deze regels te voldoen. Dit betekent o.a. een geldig kindergericht-diploma, EHBO bij kinderen, VOG en registratie in het LRKP.

 

Verschil 2 – dagritme bij de gastouder of nanny

Een gastouder hanteert een vast dagritme voor alle opvangkinderen m.u.v. baby’s tot 1 jaar. Het grote voordeel van opvang aan huis door een nanny is dat zij het dagritme van uw kind(eren) volgt. En dat heeft ook zo zijn voordelen voor u. Geen gehaast in de ochtend om uw kind(eren) op tijd weg te brengen. Daarnaast kookt uw nanny en verzorgt ze lichthuishoudelijke taken. Heeft u opvang nodig in de avonduren of weekenden? Zowel een gastouder als een nanny is op aanvraag beschikbaar.

 

Verschil 3 – groepssamenstelling gastouder

Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Hetzelfde geldt voor een nanny. Bij een gastouder bestaat de groep vaak uit kinderen van 0 tot 4 jaar (en max. 13 jaar) afkomstig uit verschillende gezinnen. Een nanny verzorgt alleen opvang voor uw kinderen en eventueel kinderen van een bevriend stel of familielid met wie u de nanny deelt.

 

Verschil 4 – uurtarief en kinderopvangtoeslag

Een nanny en een gastouder betaalt u per uur. Dit betekent dat u nooit opvanguren betaalt waar u geen gebruik van maakt. Een gastouder rekent een uurtarief per kind. Een nanny rekent een vast uurtarief voor een of meerdere kinderen. In het geval van één kind is dit wat duurder, maar wanneer het gaat om meerdere kinderen wordt het verhoudingsgewijs snel voordeliger. Recht op kinderopvangtoeslag heeft u zowel bij een gastouder als bij een nanny.

 

Verschil 5 – kinderopvang bij ziekte

Het fijne van opvang aan huis is dat de nanny ook voor uw kind zorgt bij ziekte. Vanzelfsprekend is dit voor een gastouder niet mogelijk. Het is immers niet wenselijk dat de opvangkinderen elkaar besmetten.

 

Twijfelt u na het lezen van deze blog over de beste vorm van kinderopvang voor uw kind? Neem contact op met Care4Kids. Wij adviseren u graag!

 

 

Share Social